Whats App Image 2023 05 31 at 12 48 30
Onze school

Excursies, uitwisselingen en reizen

Het is leuk én leerzaam om je grenzen te verleggen en in contact te komen met andere omgevingen en culturen. Daarom worden er op het Frits verschillende uitwisselingen en reizen aangeboden voor verschillende leerjaren. Hierbij maken we onderscheid tussen de gesubsidieerde Erasmus-projecten en de reizen die (nog) niet onder die subsidie vallen. In de toekomst proberen we steeds meer activiteiten onder de noemer van Erasmus+ aan te bieden. Bekijk de jaaragenda voor de actuele data van alle reizen en uitwisselingen.


Uitwisseling Münster (Duitsland) - Erasmus+

Deze uitwisseling met het Immanuel Kant Gymnasium in het Duitse Münster is bestemd voor onze tweedeklassers. De bedoeling is dat je tijdens deze uitwisseling Engels spreekt (Duits mag natuurlijk ook). Dat klinkt in de eerste instantie misschien een beetje raar, maar zo moeten de Duitse leerlingen ook hun best doen een vreemde taal te spreken! We hopen dat je na deze uitwisseling onze oosterburen beter hebt leren kennen en dat je spreekvaardigheid flink vooruit is gegaan. Door middel van het matchformulier proberen we je aan een geschikte Duitse leerling te koppelen. Wij gaan van donderdag tot maandag naar Münster en de return is van donderdag tot maandag in Eindhoven. Tijdens de uitwisseling aldaar ga je de school bezoeken, de stad verkennen, musea bezoeken, sportieve activiteiten ondernemen, de cultuur beleven en nog veel meer. 

Organisatoren: Anita Heijmans en Miriam Kock


Uitwisseling Boras (Zweden) - Erasmus+

Hej hej! Alle leerlingen uit jaar 3 (mavo, havo en vwo) mogen zich inschrijven voor een onvergetelijke uitwisseling met het Hoge Noorden. We zullen in de winterperiode afreizen naar Boras, een stad in Zweden, hopend op een dik pak sneeuw. Je verblijft bij een leeftijdsgenoot in huis en onderneemt samen gedurende een week leuke, actieve en gezellige activiteiten. Ook ga je erachter komen dat de Zweedse school net even iets anders in elkaar steekt als in Eindhoven en wordt je ondergedompeld in de prachtige Zweedse natuur en cultuur! Na de meivakantie zullen onze Zweedse vrienden naar Eindhoven komen en krijg jij jou gast een weekje terug in huis. Ook in Eindhoven zitten we niet stil en gaan we een actieve en vooral gezellige week tegemoet! Dus heb je zin in 2 weken gezelligheid, cultuur snuiven en nieuwe mensen leren kennen? Ga dan met ons mee naar Boras! Hälsningar! 

Organisatoren: Yob van der Woude en Tamara Bax-Verhoeven

Boras

Uitwisseling Pamplona (Spanje) - Erasmus+

Deze uitwisseling met het Colegio Nuestra Senora del Huerto in het Spaanse Pamplona staat helemaal in het teken van het thema gezondheid en wat je allemaal kunt doen om gezond te blijven. Hierbij is aandacht voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo gaan we in gemixte groepjes aan de slag met bijvoorbeeld voeding en sport. Je wisselt ideeën hierover uit met je Spaanse leeftijdsgenoten en ziet hoe ze in Spanje bezig zijn met hun gezondheid. Dit project wordt aangeboden in leerjaar 3 (mavo, havo, vwo).

Organisator: Darlyse Comenencia 

Pamplona

Board Game Project - Erasmus+

Het Erasmus+ Project is een samenwerkingsproject tussen verschillende scholen van de Europese Unie. Bij dit project werk je samen met leerlingen uit drie andere Europese landen (Duitsland, Zweden en Roemenië) aan het maken van een bordspel. Voor dit bordspel gaan de leerlingen in internationale groepen aan de slag met de duurzame doelen van Europa van 2030. Alle communicatie zal hierbij in het Engels zijn. Dit schooljaar vindt het project plaats in Roemenië. Dit project wordt aangeboden in leerjaar 3 (mavo, havo, vwo).

Organisatoren: Rachel Schampaert en Marloes Spoor


Global Book Club - Erasmus+

De deelnemende leerlingen gaan de boeken “The never ending story” en “Ronja de roversdochter” lezen. Vervolgens wordt de koppeling gemaakt met de 17 global goals van de VN. Tijdens de voorbereidende bijeenkomsten gaan de leerlingen deze boeken behandelen met als doel goed op de hoogte te zijn van de verhalen. Tijdens de mobiliteit zijn we van plan om de leerlingen hun eigen verhalen te laten creëren via Instagram stories, TikTok of blogs vanuit het perspectief van de hoofdrolspelers. Hiervoor werken de leerlingen in groepjes van verschillende nationaliteiten. Dit project wordt aangeboden in leerjaar 3 (mavo, havo, vwo).

Organisatoren: Rachel Schampaert en Marloes Spoor


Uitwisseling Pisa - Erasmus+

Voor de leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo wordt er een uitwisseling georganiseerd met een middelbare school in Pisa. Voor die week is een cultureel programma samengesteld met bezoek aan o.a. Florence, Cinque Terre en Lucca. Leerlingen worden gekoppeld aan een Italiaanse leerling en verblijven de hele week in een Italiaans gezin. Ze ontvangen later 'hun' Italiaanse leerling in hun eigen huis in Nederland waar ook een cultureel programma is. Een heel leerzame en bijzondere ervaring waarin de verschillen en overeenkomsten in cultuur ontdekt worden en nieuwe vriendschappen ontstaan.    

Organisator: Sanne van den Elsen 

Pisa

Vragen?

Voor meer informatie over de uitwisseling met Pisa kun je mailen naar mevrouw van den Elsen. 

ESN
Coördinator uitwisseling Pisa
Sanne van den Elsen

Uitwisseling Târgu Jiu (Roemenië) - Erasmus+

Tijdens deze nieuwe mobiliteit voor de leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo gaan we op bezoek bij onze partnerschool, het Colegiul National Spiru Haret in de stad Târgu Jiu in Roemenië. Naast een uitgebreid schoolbezoek en het leren kennen van de leerlingen daar zijn we bezig om een interessant cultureel programma samen te stellen. Zo zijn we onder van plan om de hoofdstad Boekarest te gaan bezoeken. De Roemeense leerlingen komen dit schooljaar in elk geval niet naar Eindhoven omdat zij hun financiering helaas nog niet rond hebben. Meer informatie volgt op een later moment.   

Organisator: Jorrit Stuifmeel


Individuele uitwisselingen - Erasmus+

In samenwerking met het Lycée Benjamin Franklin in Auray (Bretagne, Frankrijk) bieden we dit schooljaar voor het eerst een aantal leerlingen uit de voorexamenklassen havo/vwo de kans om deel te nemen aan een individuele uitwisseling. Het is de bedoeling dat je het vak Frans in je vakkenpakket hebt. Tijdens deze ervaring ga je twee hele weken meedraaien op een Franse middelbare school. De avonden en weekenden breng je door in je gastgezin. Je uitwisselingspartner komt ook twee weken naar Nederland om onze school te leren kennen en verblijft dan bij jou thuis. Het programma stellen we op maat samen met elkaar. Een unieke en onvergetelijke ervaring! 

Organisator: Robin Hurkmans

Bretagne auray

Rondreis door Andalusië

¡Vamos a España! Leerlingen uit het 4e leerjaar van alle afdelingen worden vakoverstijgend uitgedaagd om in de praktijk kennis te maken met andere taal, culturen, geschiedenis, landschappen en stedelijke opbouw uit verschillende tijdperken. 

Leerlingen gaan de gevolgen zien vanaf de eerste historische Europese stappen richting globalisering tot op de dag van vandaag.  In deze ultieme Spaanse provincie maken we een rondreis langs diverse steden zoals Málaga, Granada, Sevilla en Ronda. Daarbij bezoeken we een Spaanse school waar we Spaanse leerlingen ontmoeten en ontdekken wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de schoolsystemen, de taal en cultuur. 

Organisator: Marly de Laat

Spanje

Een rondleiding door de stierenvechtarena van Ronda!

Whats App Image 2023 05 31 at 12 48 29 1

Kennismaken met Spaanse leerlingen

Whats App Image 2023 05 31 at 12 48 27

Een bezoek aan Plaza de España Sevilla

Vragen?

Voor meer informatie over de Andalusiëreis kun je mailen naar mevrouw de Laat. 

35136
Coördinator Andalusiëreis / docent Spaans
Marly de Laat

Bekijk voor de datum van de Andalusiëreis van dit schooljaar de jaaragenda. 


Activiteitenreis Arco (Italië)

Voor alle voorexamenleerlingen van HAVO en VWO organiseren we een outdoorreis naar Arco (Trentino) in Italie. Het programma tijdens deze reis bestaat uit klimmen, abseilen, mountainbiken, klettersteigen en canyoning. Tijdens deze reis verblijven we op een camping in Arco. We reizen per touringcar. We vertrekken zowel op de heen als de terugreis in de avond zodat we door de nacht heen reizen. Voor het kamperen moeten jullie zelf in kleine groepjes of 2 tallen zorgen voor een tent, luchtbed en slaapzak. Daarnaast is een onderdeel van het programma dat jullie in groepjes zelf zorgen voor je avondmaaltijd. Dit houdt in dat jullie elke avond een voedzame en gezonde maaltijd bereiden waarbij je het recept en de benodigde  ingrediënten van de leiding krijgt. Verder zal elke dag zal in het teken staan van een of twee sportieve activiteiten. We maken bijvoorbeeld een moutainbikeroute van het Gardameer naar het Ledromeer met 1000 hoogtemeters. Een aantal klettersteigs waarbij je aan een klimgordel via een staalkabel een route aflegt. Een canyoningtocht waarbij je door het water in een kloof afdaalt, we gaan klimmen en maken een abseil van 100 meter. Als je denkt dat deze activiteiten bij jou passen, kun je je interesse kenbaar maken via Forms, natuurlijk met goedkeuring van je ouders. De kosten zullen ongeveer €500,00 bedragen. Er is plaats voor maximaal 50 leerlingen.

Organisator: Joost Rabou


Cambridgereis naar Londen

Dit schooljaar zal er een reis naar Londen georganiseerd worden. Deze reis is in eerste instantie bedoeld voor vwo 5 leerlingen die vorig jaar de Cambridge Advanced lessen gevolgd hebben. Daarnaast zal er gekeken worden, mits er ruimte is, of ook andere vwo 5 leerlingen aan kunnen sluiten. Deze reis zal plaatsvinden van 4 maart tot en met 8 maart 2024. We zullen met de bus via Calais en de boot naar Engeland reizen. Daar verblijven wij in Croydon in gastgezinnen. Vanuit daar zullen wij dagelijks naar Londen reizen om leuke activiteiten te beleven. Uiteraard staat deze reis in het teken van het verbreden van onze kennis van de Engelse taal en cultuur; denk aan interessante stadswandelingen, mooie musea en hopelijk een leuke musical. Het exacte programma gaan we de komende maanden nog verder vormgeven. 

Organisator: Karin Meulen en Michiel Verspaandonk


Bad Mariënberg - Erasmus+

Dit project organiseren we in samenwerking met het Europahaus Marienberg in Duitsland. Tijdens deze week komen groepen vanuit drie verschillende landen (Duitsland, Tsjechië en Nederland) bij elkaar om te kijken naar wat het eigenlijk betekent om lid te zijn van de EU. Natuurlijk is het fijn dat er geen grenscontroles zijn en dat we overal met de Euro kunnen betalen, maar wat houdt het eigenlijk nog meer in? Wat delen we? Wat maakt ons verschillend? Wat betekent de EU voor ons en voor de mensen om ons heen? De hele week zal in het teken staan van deze vragen en gedurende verschillende seminars en activiteiten proberen we hier gaandeweg achter te komen en om hierop een antwoord te formuleren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een gezamenlijk geschreven stuk dat beschikbaar gesteld zal worden aan andere leeftijdsgenoten in de EU. Daarnaast is er natuurlijk ook voldoende tijd voor andere activiteiten om elkaar beter te leren kennen. 

Organisator: Edie Kapteijns

Bad marienberg

Romereis

Voor de gymnasiumleerlingen uit klas 4, 5 en 6 organiseert het Frits de Romereis. Hier kunnen zij hun geleerde kennis in de praktijk brengen en zich onderdompelen in de taal en cultuur van deze mooie stad. Bekijk voor de datum van de Romereis van dit schooljaar de jaaragenda. 

Deze reis wordt in schooljaar 2023/2024 niet aangeboden.

Rome

Vragen?

Voor meer informatie over de Romereis kun je mailen naar meneer Beelen. 

BLN
coördinator Romereis / docent klassieke talen
Peter Beelen