Onze school
Vwo - gymnasium
Het vwo-gymnasium is een zesjarige opleiding en bereid je voor op de universiteit/wetenschappelijk onderwijs (wo). Met een universitaire opleiding ga je meestal wetenschappelijk of onderzoekswerk doen. Op het Gymnasium krijg je klassieke talen, Latijn en Grieks.
Gymnasium in de brugklas schooljaar 2024-2025
Uit onderzoek is gebleken dat veel leerlingen uit groep 8 met vwo-advies (en hun ouders) niet kiezen voor het gymnasium omdat voor hen niet precies duidelijk is wat het nou eigenlijk inhoudt en welke voordelen het biedt. Daar willen wij graag verandering in brengen. We kiezen daarom komend schooljaar voor een andere insteek.
In de eerste twee periodes van het schooljaar krijgen alle vwo-brugklassen twee uur per week het vak klassieke vorming. Bij dit vak leren de leerlingen alles over de Romeinse en Griekse cultuur, hun geschiedenis en hoe deze taal en cultuur terug te vinden zijn in de hedendaagse tijd. Daarnaast maken de klassen ook kennis met de Latijnse taal.
Na periode 2 kiezen de leerlingen, daarbij ondersteund door een advies van de vakdocent, of ze door willen gaan met de klassieke talen en start dus eigenlijk het gymnasium. De leerlingen die doorgaan krijgen in periode 3 en 4 twee uur per week het vak Latijn. Na het brugklasjaar kunnen ze ervoor kiezen om door te gaan met het gymnasium en zullen alle gymnasiumleerlingen in dezelfde klas komen te zitten.
Meer informatie over de voordelen van het gymnasium zijn te lezen in de folder.
Gymnasium
Het gymnasium is echt iets voor jou als je een vwo-leerling bent die leergierig is, een brede interesse hebt en goed zelfstandig kunt plannen en organiseren. Natuurlijk heb je ook belangstelling voor de Griekse en Romeinse cultuur, geschiedenis en verhalen. In vwo 6 kun je uiteindelijk eindexamen doen in Grieks en Latijn of in één van beide talen.
Onderbouw
De eerste drie leerjaren vormen de onderbouw van de vwo-opleiding. In de onderbouw heb je een breed vakkenaanbod en word je goed voorbereid op de keuzemogelijkheden en eisen in de bovenbouw. Actief zelfstandig leren en goed plannen zijn daarbij erg belangrijk.
Dakpanklas
Als je start op het Frits en je niveau is nog niet helemaal duidelijk, dan kun je in een havo/vwo-brugklas starten. In deze ‘dakpan’-klas krijg je les op het hoogste niveau, maar krijg je cijfers op beide niveaus. Zo ontdek je wat het beste bij je past. In de 'dakpan'-klas volg je niet het vak klassieke vorming.
Bovenbouw
In het derde leerjaar maak je een profielkeuze. Er zijn vier verschillende profielen, maar ook combinaties zijn mogelijk. Een vervolgopleiding vraagt soms een bepaald vak of profiel. Belangrijk om daar bij de profielkeuze rekening mee te houden.
Meer informatie over de profielkeuze vind je hier:
Instromen hogere leerjaren
Instromen van een andere school naar een hoger leerjaar op het vwo van het Frits Philips is mogelijk, maar het aantal plekken dat jaarlijks beschikbaar is voor instromers is beperkt. Daarom adviseren we je op meerdere scholen aan te melden.
Klik op onderstaande button voor meer informatie over het huidige en aankomende schooljaar:
Examen
Om je vwo-diploma te halen moet je zowel een schoolexamen als een centraal examen afleggen. Op de pagina Toetsen en Examens ontdek je precies hoe dit werkt.